Thursday, December 11, 2008

Hari yang bes..

Assalamualaikum... apa khabar.. bertemu lagi dalam pertemuan cyber yang diharapkan agar kita mendapat sedikit input yang berguna dari coretan yang x seberapa nie..huhu.. ok sebenernya rini kak n abg ana wat kenduri aqiqah khyra,hadi n their another cousins.. x silap 7 orang kot sumanya yang seangkatan ngan dorang.. wat kat umah tok abg ipar ana.. tadi ana kena tinggal las skali kat umah untuk tunjuk jalan p umah kenduri.. then bermula lah satu kesah yang bes kat sini.. jeng3x. kring.....kring... kring.. tpown umah berbunyi n dengan tangkasnya ana trus g mendapatkan tpown..my kezen kol.. ana panggil da abang din.. da kata da nak ikut skali p umah kenduri tp x tau umah.. pas2 da cakap da nak cakap ngan ana.. mula2 cuak gak... bnda pa la da nak cakap kan.. sambil tgu da mai.. dan wat ayaq sirap+oren.. pas2 da mai.. erm.. 'mi,a.din nak cakap satu bnda ngan mi nie.dah lama dah a.din berhajat n mungkin nak wat benda nie' wah!!!!.. cuak tol.. bnda pa la nak dcritakan nie.. pas2 elok da nak sambung ja tros ana kata. 'Jap, nak amek ayaq oren sat'. hehe, suspen ja.. pas2 da sambung balek.. 'Sebenarnya a.din nak hafal quran.. wah mang terkejut gila babeng ar katakan.. pas2 x pa r.. da troskan g.. da tanya agak2 mcm mana nak mula mghafal 2 n perlu x adanya sorang tok guru untuk menghafal nie
.. pas2 an cuba la try explen one by one about dunia hafalan nie.. tapi yang x tahan nya.. a.din bg satu sirah yang mana pembangkit semangat beliau.. da kata sedangkan Rasulullah pon dapat wahyu time umor dah 40 tahun.. jadi suma nie bergantung pada diri sendiri samada nak atau x.. malu gak rasanya diri nie bila kita yang hafal quran pon x semangat nak ulang.. x slalu ar.. tapi mang terharu tengok semangat a.din nie.. jadi ana harap moga2 Allah permudahkan jalan a.din untuk menghafal.. Kalam Allah amat besar rahmatnya bg umat yang menghafalnya.. then.. masih rasa terharu nie.. huhu.. pas kenduri a.din bawak p pejabat da, da tunjuk segala koleksi imam yang hafal quran.. mang terharu g.. ana pon x bwat g2.. huhu.. da tnya mana satu imam yang seswai da ikut untk nak menghafal sementara mencari sorang ustaz yang seswai nanti.. sekurang-kurangnya leh gak da menyemak bacaan dari bacaan imam tersebut.. then.. ana pon bg la tips sket2 mcam mana nak hafal quran nie.. leh la bg stakat mana yang mampu.. ana ni bukanlah segalanya tapi sebagai wasilah untuk a.din menghafal quran ja. Allah yang bukak hati a.din untuk hafal 2.. tujuan ana letak nama bukan pa.. benda bek x salah kan.. so kepada sapa2 yang kenal ngan a.din nie.. wat kering ja la.. kang g jumpak da lak pas2 wat terharu lak depan da.. nanti x jadik la nak hafal.. jus perkongsian untuk memberi semangat kepada kawan2 yang len untuk menghafal kalu ada free time yang bnyk..then.. ada satu lagi cta yang abg din cta.. tapi nantikan dalam post yang lagi satu.. hehe.. adios..

4 comments:

kEyNAh said...

bestnya... abang din tu umoq bpa??
ni la cita yang ang nk cita tu ek??
menarik la..
aku pun xterpk apa yang abg tu ckp..

.::annemishi::. said...

kudos to him..ku support dia gk..bgus2~

mohammad fahmi bin idris said...

ana lupa lak nak letak umoq da.. rame orang tanya.. huhu.. da dalam 40 lebey ar.. huhu.. ana sebagai wasilah ja.. tapi sumanya Allah yang buka hati a.din kan..

mizumizu said...

uiks~ sioknya dia~
teroskan support dia, fahmi~!
org yg bersmgt mcm ni kita perlu jaga...