Monday, December 15, 2008

Architecture..

salamullahi alaikum warahmatuhu wabarakatuh...
macam nasyid kumpulan far east ja.. lagu ahlan bina.. hehe.. kalu nak tawu ada sorang sepupu ana dalam kumpulan fe 2.. pandai2 ar carik.. mencapap lak.. ermm..dah lebey sehari dah ana x update blog nie.. sebuk ngan test jpj.. alhamdulillah lepas gak test pagi td.. erm.. untuk kali ini nak cta ar sal perkara yang ana penah janji nak cta.. mcm ada pembaca setia lak.. huhu.. mcm nie citanya..
Selepas perbualan sal Hafal Al-Quran 2 selesai, perkara kedua yang dibgtaw adalah.. Bermula begini..'Ni jus nak bg satu input kat fahmi la.. moga2 fahmi dapat satu gambaran tentang apa yang a.din nak gtaw jap g'kata a.din kepada aku ngan nada penuh saspen...'apa 2 a.din'.ana balas balek.. susa ar nak tules dalam bentuk dialog.. gini la senang.. a.din tawu kata ana dapat bhgian architecture.. pas2 da tnya nak g ke x.. tapi ana pon 50-50 g.. so da gtaw ar.. jangan la blok mind seswa2 benda if we x explore sal benda 2 g.. so upanya a,din nak gtaw sal architect kat ana.. abng kawan da dlu pensyarah arkitek kat uia.. so, sonok gak kalu tules dalam blog moga2 sapa2 yang berminat nak jadik arkitek nanti dpat gmbaran sal benda ne..
Arkitek nie ada satu gelaran yang bes bg da. kalu Engineer dapat Ir,kalu doc dapat dr.. kalu pandai bawak moto laju dapat mat rempit.. hehe lawak je.. tapi kalu jadik arkitek nie dapat Ar.. skali dengar leh jadik A.R. Badul la plak.. hehe.. pas2 arkitek nie lebey kurang creator dalam seswa2 bndar contohnya.. Ibarat Allah menciptakan langit,bumi,laut dan lain2.. begitulah juga arkitek membina sebuah bandar yang mana da menentukan suma fungsi2 setiap apa yang diciptanya,...sebelum nie ana ingat arkitek nie lebey low dari engineer.. tapi jika beleajr sunguh2 hingga jadik arkitek tol2 mang lebey tinggi dari Ir.. kerana kata a.din arkitek dalam malaysia ni ada lebey kurang 100 lebeh ja orang..tapi Engineer ada lebey kurang beribu-ribu gak la..
apa lagi ek input yang dapat.. da lupa lak.. ermm.. ha..arkitek nie bukan tertumpu pada lukisan ja.tapi skarang da maju,, guna komputer ja..katanya lagi.. bg setiap rekaan lec x lei nak marah kerana setiap rekaan kita adalah mengikut kekereatifan kita.. kecuali la kalu kit awat x da sebab..sambil da memberi contoh kat baju yang ana pake.. time 2 pak baju liverpool.. da kata nap afahmi pakai baju yang x da kolar.. mungkin fahmi rasa style 2 adalah kreatif bg fahmi so orang len x leh kat apa.. g2 la setakat yang ana ingat..
pas2 bnyak lagi yang kitaorang bincang.. sampe petang gak ar.. pas2 da bg semnagt yang arkitek nie suatu bidang yang rame orang x ceburi g dalam family.. so adalah suatu keunikan kalu lei ceburi.. ermm .. kena pkir habes-habesan nie.. tapi setakat yang kawan ana gtaw kat matrix,kos arkitek nie kena wana2,lukes2 dll.. x tawu ar...mang ana dapat kos arkitek.. tapi menurut ustaz majid hafiz.. da kata kitaorang lei tukar kos n kebanyakan dak dq yang minc sumanya dapat ar.. 90% kemungkinan dapat kos yang mnx tkar.. ana berminat gak ngan sains bersekutu.. ada 4 bidang.. kalu lei nak g ke bahagian mata atau kulit.. tapi nak dekat masuk matrix nanti istikharah len ar..
da x tawu nak tules pe dah nie.. mungkin bout arkitek setakat nie je la.. kalu sapa ada idea lei la bg comment kat ana ek.. ang pon maseh 50-50 nak pileh kos mane nie.. ok la.. see ya nex time.. salam

5 comments:

MiZu² said...

uwaaa~ nak gi arkitek...

.::annemishi::. said...

bgus2.....sama bidang ngn ku~ insya Allah...^^

محمد يادي بن عبدالله said...

Assalamualaikum, apa yg ana nak nasihatkan berdasarknap penglaman ana ialah jika kita nk memilih satu bidang itu kita pilih sbb ilmu yg akn kita pelajari bkan kerana gaji ataupun pngkat. Sbb bila kita niat kerana nak menuntut ilmu INSYAALLAH kejayaan akn muncul. Bkan semata-mata untuk tuntut kan hal dunia. APa-apapun tnya dulu pndapt keluarga dan cikgu2. INSYAALLAH ALLAH akn membantu kamu wahai mujahid islam.. Waalahualam..

محمد يادي بن عبدالله said...
This comment has been removed by the author.
MuLan NaRu said...

menarik gk cita anta nih..hm..arkitek.., btw bley x nk ltak link blog anta lam blog ana?